Utolsó kommentek

  • Fari: tudom peti kösz az infókat csak tudod semmi kedvem nem volt kijavítgatni miután már tárgytalanná v... (2009.11.05. 19:53) angol előadás
  • spyke: sajnos nem nyertek meg a fiuk a vb-t, "csak" harmadikak lettek... (2009.11.05. 01:42) angol előadás
  • citromosjegestea: :):) Ügyi! Mókás! (2009.10.29. 13:57) Várjátékok 2009
  • Fari: ki vagy te? nem biztos hogy olvasod ezt de talán az e-mail címed sem ismerős (2009.09.29. 17:53) .
  • Kagai: A házi thx. (2009.09.29. 16:52) .
  • bbbbalint: köszkösz (2009.06.09. 16:16) biosz a bálintnak
  • Fari: ott van nem látod?? (2009.06.03. 15:06) matek
  • jama999: És hol a Thálész tétel meg a bizonyítása? (2009.06.02. 16:05) matek
  • k@szi: Lehet, hogy egy kicsit félreérthetően fogalmaztam... bocs szerintem is neked van igazad Fari, nem ... (2009.04.23. 18:07) Angol fordításos házi
  • Gracz0: Teljes mértékben egyetértünk veled Fari, és még szeretünk is érte!!(Sipi biztos) Mi se csicskulu... (2009.04.23. 16:51) Angol fordításos házi
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fizika (2009.02.10. -i dolgozathoz)

2009.02.09. 17:26 :: Fari

Az elektromágneses indukció és a váltakozó áram
 
1.    Az elektromágneses indukció
Áramforrás  elektromos mező  áram
K
 Tekercsbe mágnest dugunk be/húzunk ki, az ampermérő mutatója kilendül, melyet sorosan, a tekerccsel egy áramkörbe kapcsolunk be. Viszont amikor a mágnest bent hagyjuk, a mutató visszaáll.
Mágneses mező nyugalomban lévő elektronokra nem tud hatni, ezért az áramot elektromos mező hoz létre, amely a változó mágneses mező körül jön létre. Ez az áram az odahelyezett vezetőben áramot indít el. Ez az INDUKÁLT ÁRAM. A folyamat neve: ELEKTROMÁGNESES INDUKCIÓ. Az indukált mezőt jellemző feszültség neve: INDUKÁLT FESZÜLTSÉG.   
Lenz törvény: Az indukált áram iránya mindig olyan, hogy mágneses hatásával akadályozza az indukciót létrehozó változást. (ez az energia megmaradás törvényének eredménye)
Az indukált feszültség nagysága függ a változás sebességétől és a tekercs menetszámától, minél nagyobb, annál nagyobb a feszültség mindkét esetben.
Jelenség felhasználása: a váltóáram előállításánál, a mágnest egy ilyen tekercs körül forgatják, és ez váltóáramot hoz létre. Az erre használt szerkezetet generátornak nevezzük.
A váltakozó áramban a töltések oda-vissza rezegnek, nálunk 50 hertzes a váltakozó áram, vagyis 50 szer változik 1 mp alatt. A hálózati feszültség 230V.    
2.    A váltakozó áram hatásai
·   Hőhatás
A részecskék súrlódása miatt, az áramló töltések felmelegítik a vezetéket, mely aztán egy idő után egyenletesen adja le a hőt. Vannak ezen a hatáson alapuló eszközök, pl. izzó, hajszárító, vasaló, hősugárzó
·   Mágneses hatás
Változó polaritású mágneses mezőt hoz létre, melyet a vasat vonzó elektromágneseknél lehet felhasználni.
·   Kémiai hatás
Nem jöhet létre elektrolízis, mivel az ionok csak rezegni tudnak. Balesetet is okozhat, mivel 1 elektródára mindkét féle ion kiválik, ez pedig balesetveszélyes.
·   Élettani hatás
A hőhatáson és a kémiai hatáson alapul, eredménye izomgörcs, vagy akár halál is lehet.
3.    Transzformátor      
Részei: 2 tekercs és 1 közös zárt vasmag
Az 1. (primer) tekercsben váltakozó áram, a tekercs belsejében váltakozó mágneses mezőt hoz létre. Ezt a mágneses mezőt a vasmag átvezeti a 2. (secunder) tekercs belsejébe. A váltakozó mágnese mező maga körül elektromos mezőt indukál, melyet az indukált feszültség jellemez. (Ez a nyugalmi indukció, mivel az eszközök nem mozognak.)
Egy rendesen működő transzformátorban a két feszültség aránya megegyezik a tekercsek menetszámának arányával. U1: U2 = N1: N2. Egy jól működő transzformátorban nincs energiaveszteség, tehát a két tekercs teljesítménye megegyezik. Tehát az áramerősség fordítottan arányos a feszültségekkel és a tekercsek menetszámával.
4.    Elektromos távvezetékrendszer
A felhasználókhoz az erőművekből hosszú, nagy ellenállású távvezetékeken jut le az áram, melyeknek nagy az ellenállása, ha nagy a bennük áramló áram áramerőssége. Ezért az erőmű közelében fel, a fogyasztók közelében pedig letranszformálják az áramot. Az elektromos áram generátortól fogyasztóig való eljutását energiaátvitelnek vagy energiaszállításnak nevezzük.
5.    A váltakozó áram hatásain alapuló eszközök
·   Elektromos melegítő eszközök
Fűtőszálként (a csatlakozónál nagyobb ellenállású) huzalt használnak, melyet porcelángyöngyökkel szigetelnek el a szerkezet többi fém, ill. műanyag alkatrészeitől.  
·   Olvadó biztosíték
Túláram hatására meghibásodhat az áramkör. Ezt a túláramot okozhatja zárlatos áramkör, vagyis fogyasztó nélküli áramkör, ill. túl sok fogyasztó egyszerre való működése ugyanabban az áramkörben. Ilyenkor a vezeték elolvaszthatja a szigetelését és rövidzárlat vagy urambocsá tűz is keletkezhet, és akkor őskaosz alakul ki. Ezt hivatott megakadályozni ez a kis szerkezet.
Ez egy porcelán –vagy üvegburkolatba helyezett nagyobb ellenállású huzal, mely adott erősségű áram hatására elolvad, előbb, mint a vezeték, így megakadályozza annak esetleges meghibásodását. Az elhasználódott (elszakadt szálas) biztosítékot a túláram okának megszüntetése után, ki kell cserélni, mivel ezek a cuccok egyszer használatosak.      
·   Elektromos izzólámpa
Izzószál oxigénmentes, nemesgázzal töltött üvegburába zárása. A nemesgáz megakadályozza az elégését, és felerősíti az izzásig melegített (általában Wolfram) izzószál fényét. Ennek a hatásfoka viszont nagyon alacsony kb. 3%, ezért ma már sok helyen kötelező a csaknem 80%-os hatásfokú energiatakarékos égőket használni, melyek nem ilyen elven működnek.  
·   Elektromágnes
Az áram ki/bekapcsolásával megszüntethető a mágneses mező, ill. növelhető az ereje, jóval az acél mágnes ereje fölé. Ezért teheremelő mágnesként használják a roncstelepeken vagy bárhol ahol nehéz vastárgyakat (lehet nikkel v. kobalt is) kell emelgetni.
·   Távkapcsoló (relé)
Elektromágnes segítségével a relé bekapcsolásával az maga felé vonzza a másik áramkör vasból készült kapcsolójának karját, így zárja a másik áramkört. Ez addig áll fent, amíg a kapcsoló fel van kapcsolva, mivel egy elektromágnes vonzza magához a kapcsolót. Ha az áram megáll, az elektromágnes áramkörében a rugója visszahúzza a kapcsolót.
·   Elektromos csengő
Az áram egymás utáni megszakításán és újra elindításán alapul. Egy vezető áramot visz az elektromágneshez, melynek hatására az elhúzza a kalapácsot a csengőtől, ám ezzel egy időben megszakad az áramkör és a rugó visszahúzza a kalapácsot, így megszólal a csengő. Majd az egész kezdődik alapállásból elölről. Ennek a folyamatos működése adja a csengőszerű hangot.
·   Automata biztosíték
Az áramkör megszakítására használják. A kapcsoló vasból készült, melyet a túláram hatására bekapcsolt elektromágnes magához vonzz. Ezzel megszakítja azt az áramkört, amelyben a túláram keletkezett. A túláram megszüntetése után a biztosíték kapcsolójának visszakapcsolásával újra működőképes a berendezés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fari.blog.hu/api/trackback/id/tr95932750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása