Utolsó kommentek

  • Fari: tudom peti kösz az infókat csak tudod semmi kedvem nem volt kijavítgatni miután már tárgytalanná v... (2009.11.05. 19:53) angol előadás
  • spyke: sajnos nem nyertek meg a fiuk a vb-t, "csak" harmadikak lettek... (2009.11.05. 01:42) angol előadás
  • citromosjegestea: :):) Ügyi! Mókás! (2009.10.29. 13:57) Várjátékok 2009
  • Fari: ki vagy te? nem biztos hogy olvasod ezt de talán az e-mail címed sem ismerős (2009.09.29. 17:53) .
  • Kagai: A házi thx. (2009.09.29. 16:52) .
  • bbbbalint: köszkösz (2009.06.09. 16:16) biosz a bálintnak
  • Fari: ott van nem látod?? (2009.06.03. 15:06) matek
  • jama999: És hol a Thálész tétel meg a bizonyítása? (2009.06.02. 16:05) matek
  • k@szi: Lehet, hogy egy kicsit félreérthetően fogalmaztam... bocs szerintem is neked van igazad Fari, nem ... (2009.04.23. 18:07) Angol fordításos házi
  • Gracz0: Teljes mértékben egyetértünk veled Fari, és még szeretünk is érte!!(Sipi biztos) Mi se csicskulu... (2009.04.23. 16:51) Angol fordításos házi
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

biosz a bálintnak

2009.06.08. 15:26 :: Fari

 

Bocs ez nem az egész, de ennyire tellett mennem kellett angolra. Majd ha lesz több szólok.
 
A szaporodás szervrendszere
 
Célja: a fejfenntartás
Nem meghatározása:
1.      Kromoszomális nem
A 23. kromoszóma határozza meg
Anyuka
Apuka
X
X
X
Y
 
                                                      à Lány
                                            à Fiú
 
Bizonyos határig módosítható az utód neme.
2.      Ivarmirigyek által kialakított nem
3.      Másodlagos nemi jellegek alapján kialakított nem
4.      Pszichés nem (ki minek érzi magát)
Normál férfi:
·         Ivarmirigy a here. Ami egy galambtojás nagyságú, alakú, csatornákból álló mirigy. A csatornák falában őssejtek ülnek, melyek a serdülőkortól kezdve folyamatosan osztódva készítik a hímivarsejteket (spermium). A csatornafal sejtjei között találunk dajkasejteket is, melyek az elkészült hímivarsejteket táplálják az érésük alatt. Érési ideje: 74 +,- 4. Ennek a z élettartama 72 óra, miután elhagyta a férfi szervezetét.
·         A here a herezacskóban helyezkedik el a hasüregen kívül, mert a hímivarsejtek éréséhez csak 32-32 °C –ra van szükség, tehát lényegesen kevesebbre, mint ami a normál testhőmérséklet. A here csúcsán helyezkedik el a mellékhere, amely csak tárolja a már érett ivarsejteket. A mellékheréből az ondóvezeték viszi tovább a sejteket. Ez felszáll a hasüregbe, ahol beletorkollik a húgycsőbe.
·         Az ondóvezeték falában simaizom található, melynek perisztaltikus mozgása továbbítja a hímivarsejteket.   
·         Az ondóhólyag egy külső elválasztású mirigy, mely a vérből felveszi a szőlőcukrot (vércukrot), és gyümölcscukrot készít belőle. Ezt a gyümölcscukrot váladékban átönti a hólyag a hímivarsejtekhez, mivel ez az energiaforrás ezen sejtek számára.
·         A prosztata a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Az ondó 2/3-át ez termeli, lúgosítja a váladékot, ragasztóanyagot és aktiváló anyagokat tesz bele, ondó = hímivarsejtek + ondóhólyag váladéka + a prosztata váladéka
·         A hímvessző a férfiak párzó szerve. A hímvessző végén található a makk. Ezt vékony bőr fedi és tele van idegvégződésekkel, az egész erekció innen indul. A makkot a fityma fedi, ami egy bőr kettőzet.
·         A cowper mirigy egy külső elválasztású mirigy, ami nyálkás váladékot termel, mely a húgycsövön keresztül a makk felszínére jut, ami közösüléskor súrlódáscsökkentő hatású.    
Normál nő:
·         Ivarmirigye a páros petefészek, nagysága és alakja mandulára emlékeztet. A hasüregben, a medencében helyezkedik el, belsejében a magzatélet során kialakul kb. 400 ezer tüsző (hámsejtekből épül fel), melyben található a petesejtkezdemény. Serdülőkortól kezdve ciklusonként 1 petesejtkezdemény megérik, a ciklus felénél kilökődik a tüszőből és a petefészekből a petevezetékbe kerül. A petesejttermelés kb. 50 évig tart. Mivel ivarmirigy hormonokat is termel:
o       Ösztrogén (tüsző hámsejtjei)
o       Progeszteron (sárgatest)
A kilökődött petesejt helyén visszamaradó tüszőből keletkezik, egy idő után elkezd sorvadni, a ciklus végére befejezi a termelést.
·         Petevezető: páros szerv, nincs összenőve a petefészekkel, falában simaizom van, nyálkahártya borítja, csillós hengerhám található benne, mely a petét továbbítja a méhbe.
·         Méh (körte): falában simaizom, belsejében nyálkahártya ide ágyazódik be az embrió.
·         Kis —és nagyajkak: a szeméremrést zárják közre.
·         Barthólin-mirigy: nyálkás mirigy, síkosító (gátba beágyazva)
·         Hüvely: a női párzó szerv, el nem szarusodó többrétegű hám, tele van mirigyekkel, savas a váladékaàszimbionta baktériumok. Bemenetét nyálkahártyaredő szűkíti=szűzhártya, ez az első közösülésnél kisseb vérzés kíséretében felreped.  
·         Nyákdugó: megvédi a méhet a fertőzésektől
·         A menstruációs ciklus során az elöregedett, elsorvadt méhnyálkahártya leválik a méh faláról majd vérzés kíséretében a hüvelyen keresztül távozik. A ciklus általában 28 napos, az első nap a menstruáció első napja. Az első felében beérik a petesejt az agyalapi mirigy tüszőserkentő hormonjának hatására. A közepén (kb. 14. nap) kilökődik a megérett petesejt a tüszőből, ekkor az ösztrogén regenerálja a méh nyálkahártyáját. A második felében sárgatest képzés, progeszterontermelés folyik, ami megóvja a nyálkahártyát az elsorvadástól. Ha nincs megtermékenyítés a progeszteronszint csökken, és a nyálkahártya elsorvad.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fari.blog.hu/api/trackback/id/tr521174534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása