Utolsó kommentek

  • Fari: tudom peti kösz az infókat csak tudod semmi kedvem nem volt kijavítgatni miután már tárgytalanná v... (2009.11.05. 19:53) angol előadás
  • spyke: sajnos nem nyertek meg a fiuk a vb-t, "csak" harmadikak lettek... (2009.11.05. 01:42) angol előadás
  • citromosjegestea: :):) Ügyi! Mókás! (2009.10.29. 13:57) Várjátékok 2009
  • Fari: ki vagy te? nem biztos hogy olvasod ezt de talán az e-mail címed sem ismerős (2009.09.29. 17:53) .
  • Kagai: A házi thx. (2009.09.29. 16:52) .
  • bbbbalint: köszkösz (2009.06.09. 16:16) biosz a bálintnak
  • Fari: ott van nem látod?? (2009.06.03. 15:06) matek
  • jama999: És hol a Thálész tétel meg a bizonyítása? (2009.06.02. 16:05) matek
  • k@szi: Lehet, hogy egy kicsit félreérthetően fogalmaztam... bocs szerintem is neked van igazad Fari, nem ... (2009.04.23. 18:07) Angol fordításos házi
  • Gracz0: Teljes mértékben egyetértünk veled Fari, és még szeretünk is érte!!(Sipi biztos) Mi se csicskulu... (2009.04.23. 16:51) Angol fordításos házi
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ókori Róma művészete (rajz beszámoló)

2008.11.29. 10:56 :: Fari

Több korszak

  • Etruszk kor, kb. a Kréta-mükénei korral votl együtt
  • Köztársaság kora
  • Császárság kora
  • Dominatus kora

Építészet

     A tér lefedése jelentette itt is a legnagyobb gondot. Ezt az idő múlásával egyre joban tudták magoldani.

  1. Boltív

        Nem iagzán a lefedés volt a szerepe, mivel nem lehet vele nagy teret lefedni. Majd ennek a tovább fejlesztett változata amikor több boltívet tesznek egymás mellé. Ez az archivolt.

 

 

 

 

  1. Dongaboltozat

        Kétoldalt vezette le a terhelés, és már geész folyosókat lehetett vele lefedni, akár 25m hosszan.

 

 

 

 

  1. Gömbkupola

       Ilyen például a Pantheon teteje, betonszerkezetű kupola, melynek átmérőja 45m, ez a legnagyobb a történelemben. De ennek a fedőképessége már nem csak irányban terjedt ki jelentősen.

 

  1. Keresztboltozat

        A sarkai felé vezeti le a terhelést az oszlopokra melyek tartották. 1 db nem tudott akkora területet lefedni, de zeeket lehetett pontosan egymás mellé illeszteni és így óriási területeket lehetett vele lefedni.  

 

 

         Voltak lefedést nem igényelő helyek is. ILyenek bvoltak a katakombák. Ezeket a föld alá vésték be, ezeket a föld alatti folyosókat. Ezek temetkezési helyek voltak főleg, de itt rejtőztek a keresztények az üldözésekkor, tehát kisebb szentélyeket is építettek ide.

Colosseum

    50 000 fős befogadó képesség, az építési stílusát pedig colosseum motívumnak nevezték el. Ez a pont egymás felett álló boltvek sorozata, melyek egymás mellett vezetik le a terhelést. A gladiátorharcokat rendezték itt. Ez rabszolgák élethalál harca volt, akik volt hogy éhes vadállatok ellen kellett hogy harcolajanak. 

Circus Maximus

    250 000 fős befogadóképesség, kocsiversenyeket rendeztek itt, de ez volt a nép másik szórakozóhelye, uh. nem maradhatott el a vérengzés sem. Itt vetették a vadállatok elé a halálra ítélteket.

        A templomépítészet is kiemelkedő volt, és hasonlított a görögre, de meghatározó eltérések is voltak. Amiket például a Fortuna Virillisen figyelhetünk meg. Csak elöl volt lépcső, és a méretét tekintve kicsi volt, mivel ez csak az adott isten lakhelye volt, és csak a papa járt be a hívek sose. Ezenkívül helyet kapott még az isten/istennő szobra. 

Pantheon

     A legszentebb hely volt. Ez a legnagyobb templom Rómában. A kupolája egy gömbkupola, melynek átmérője 45m, ez egyedülálló az egész világon, senki nem épített ennél nagyobbat márcsak tiszetletből sem. A kupolájának betonszerkezete van, kívülről pedig valamikor bronz fedte de azt mára már beolvasztották tehát nincs ott. Ezenkívül a templom 45x45x45m méretű, az első boltozata görög stílusú.

      Ezenkívül a forumok is híresek voltak, minden fontos uralkodónak volt gey foruma, amit akár egy előző lerombolásával építettett fel. Általában annak a szobra állt a közepén akié volt. Ilyen volt pl. Marcus Aurelius foruma, melynek közepe egy kör volt ami a középpontjánál volt a legmagasabb, és ott ált egy oszlopon Marcus Aurelius szobra. Az oszlopon pedig egy a csatáit elregélő fríz látható. 

Forum Romanum

 

 Hát kb. vahogy így nézhetett ki. Itt folyt a városi élet legnagyobb része, itt voltak a piacok és az asszonyok innen hordták a vizet minden reggel. Tiffus didalíve nyitotta meg és Septinus Severué zárta le, amikor pedig átléptünk ezen már majdnem a colosseumnál találhatjuk magunkat mivel ode vezet az aóz útszerű forum.

Capitoleum

    A másik leghíresebb forum. Ma valahogy így néz ki, mivel Michelangelo reneszánsz tervei alapján át lett építve. 3 úton lehet megközelíteni (díszlépcső, két közelebbi trapézcsúcs).

    A közepén pedig Marcus Aurelius lovasszobra láthetó. Ez az egyetlen lovasszobor a római történelemben, szónoki pózban itt is az ábrázolt személy és tekintélyt parancsoló testhelyzetben ül nemkülömb testhelyzetben álló paripáján. =) ezt magszontam. A trapéz alakú teret pedig házak övezik.

    

 

Festészet

     A falfestészet a legfontosabb műfaja, más nem is nagyon maradt ránk ill. alakult ki. De viszont ez egyedülálló volt, mivel ezek a festmények kicsit megnövelték az egyes helyiségek térfogatát, mivel illúziószerűek voltak, mint a mai óriásposzetrek.

     A festmények korabeli bútorokról, szokásokról, hangszerekről és eszközökről számolnak be. 

Szobrászat

 Cerbeteri szarkofág

  • az etruszk szobrászati korból maradt ránk
  • az arcon mosoly figyelhető meg a halál tudta ellenére
  • egy házaspár koporsója volt akiket együtt láthatunk a koporsón. 
  • égetett agyagból készült.      

Ara pacis

  • Augustus korabeli dombormű melyen egy áldozati menetet láthatunk ha rá nézünk.

Portrészobrászat   

  • igen magas színvonalat ért el, nem mind a mi rajzóráink
  • érzelmeket nem tükröz semmi
  • az egyéniséget az arcvonásokkal már hűen ábrázolták, erőt és nemes öntudatot sugároztak általában.
  • tóga-, haj- és szakállviselet stilizáltan részletes.
  • az aktábrázolás ritka volt.
  • Julius Ceasar portréja

          Erős realizmus figyelhető meg az arcon, ami jellemző volt rá --> ez a személyiségét és a lelki világát is tükrözni tudja akár.

  • Primaportai Augusztus

          Primaporta a lelőhely volt, innen kapta a nevét a szobor. Az arc portrészerű (mivel ez egy portré) és egyéni, szónokias mozdulatban ábrázolják a császárt, ami római jellemző volt, ezenkívül mezítláb volt, mivel istenként tisztelték, ami azt jelentette, hogy a földi por az ő lábát nem koszolja be hiába ér hozzá.

 

2 komment

Címkék: rajz

A bejegyzés trackback címe:

https://fari.blog.hu/api/trackback/id/tr61794385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fari 2008.12.01. 17:36:50

Hogyha vkinek kell még valami, akkor írja meg kommentbe és ha tudom akkor felteszem. És írjatok kommentet ha vmit megnéztetek.
kösz

Jámbor 2008.12.04. 19:50:14

Na most már rohadt gyorsan rakd fel a Mári siraolm vs. Halotti beszédet:D
süti beállítások módosítása